Een bepaling die het mogelijk maakt abortus toe te staan ​​in geval van een ernstige en onomkeerbare handicap van de foetus of zijn ongeneeslijke levensbedreigende ziekte, d.w.z. om eugenetische redenen, is in strijd met de grondwet – oordeelde het Grondwettelijk Hof volgens het Poolse Salon24.

In 2019 werden in Polen slechts 1.100 legale zwangerschapsafbrekingen uitgevoerd. Een bijzonder laag aantal voor een land met 38 miljoen inwoners, maar dat volgend jaar drastisch verder zou moeten dalen.

Het Grondwettelijk Hof oordeelde donderdag dat abortussen die zijn uitgevoerd vanwege misvormingen van de foetus, een van de drie gronden die de weg vrijmaken voor een legale abortus, ongrondwettig zijn.

De voorzitter van het Hof was van mening dat deze bepaling, die sinds 1993 van kracht is, “eugenetische praktijken tegen ongeboren kinderen die het respect voor de menselijke waardigheid ontkennen” legaliseerde. Volgens zijn redenering, en aangezien de Poolse grondwet het recht op leven garandeert, vertegenwoordigt abortus op basis van een misvorming van de foetus “een duidelijk verboden vorm van discriminatie”.

Dit besluit komt neer op het min of meer verbieden van abortus in een land waar de wetgeving al een van de strengste was in de hele Europese Unie. Vorig jaar werd 98% van de legale abortussen uitgevoerd vanwege misvormingen. Slechts 26 abortussen voldeden aan de laatste twee wettelijke criteria, dat wil zeggen een zwangerschap die het leven van de moeder in gevaar brengt, of na een verkrachting.

Polen is in tegenstelling tot het Vaticaan nog wel katholiek en eerbiedigt het recht op leven.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief:


https://dissident.one/2020/09/30/953/

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties