Paus Franciscus is de eerste paus die het burgerlijke verbond van mensen van hetzelfde geslacht goedkeurt in een documentaire die woensdag in première ging.

De homokatholieken verwelkomden het standpunt van de aarts-marxist en conservatieven eisten opheldering, gezien de paus pontificaal tegen de officiële leer van het Vaticaan over deze kwestie ingaat.

De pauselijke duim-omhoog kwam halverwege de speelfilm “Francesco”, die in première ging op het filmfestival van Rome. De film, met nieuwe interviews met de paus, gaat in op kwesties waar Franciscus het meest om geeft, zoals het milieu, armoede, migratie, rassen- en inkomensongelijkheid en de mensen die het meest worden gediscrimineerd.

“Homoseksuele mensen hebben het recht om een gezin te hebben. Het zijn kinderen van God”, zei Franciscus in een van zijn sit-down interviews voor de film. “Je kunt iemand niet uit een gezin schoppen, noch zijn leven hiervoor ellendig maken. Wat we moeten hebben is een wettelijk burgerlijk verbond; op die manier zijn ze wettelijk gedekt.”

Toen hij diende als aartsbisschop van Buenos Aires, steunde Franciscus het burgerlijk verbond voor homoseksuele paren als een alternatief voor homohuwelijken, meldt AP. Hij was er echter nooit publiekelijk voorstander van geweest als paus, en ook geen enkele paus vóór hem had dat gedaan.

Regiseur Evgeniy Afineevski had een opmerkelijke toegang tot kardinalen, het Vaticaanse televisiearchief en de paus zelf. Hij zei dat hij zich een weg naar binnen onderhandelde door middel van volharding, en leveringen van Argentijnse thee en Alfajores-koekjes die hij via enkele goed verbonden Argentijnen in Rome bij de paus kreeg.

“Luister, als je in het Vaticaan bent, is de enige manier om iets te bereiken het breken van de regels en dan te zeggen: “Het spijt me,” zei Afineevsky in een interview voorafgaand aan de première.

De regisseur bewerkte officiële en onofficiële kanalen vanaf begin 2018, en eindigde zo dicht bij Franciscus aan het eind van het project dat hij in augustus de paus de film op zijn iPad liet zien. De twee hebben onlangs Jom Kippoer groeten uitgewisseld; Afineevsky is een in Rusland geboren Jood die nu in Los Angeles woont. Op woensdag, de 48ste verjaardag van Afineevsky, zei de regisseur dat Franciscus hem een verjaardagstaart aanbood tijdens een privé-bijeenkomst in het Vaticaan.

Afineevsky, die in 2015 genomineerd werd voor een Oscar voor zijn documentaire ‘Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom’, reisde de wereld rond om zijn pausfilm te filmen: De film is onder andere opgenomen in Cox’s Bazaar in Bangladesh, waar Myanmar’s Rohingya’s hun toevlucht zochten, op de grens tussen de VS en Mexico, en Franciscus geboorteland Argentinië.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief:


https://dissident.one/2020/10/05/1199/

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties