Vorig jaar werd de IT-gigant Google veroordeeld tot het betalen van 1.5 miljard euro aan boetes voor ernstige schendingen van de EU-concurrentieregels. Nu is ook de Amerikaanse regering de manipulaties van Google beu en klaagt ze de IT-gigant aan via het ministerie van Justitie. Het bedrijf krijgt ook kritiek omdat het zijn dominante positie gebruikt om het publieke debat te verstoren.

Toen Google vorig jaar maart door de EU werd veroordeeld tot een boete, was dit niet de eerste keer dat dit gebeurde. Ook in de twee voorgaande jaren, 2017 en 2018, kreeg de IT- en zoekmachinegigant een boete in dezelfde orde van grootte.

In de VS is de kritiek op Google al enige tijd hevig – onder meer omdat het bedrijf concurrentiebeperkend handelt, maar ook omdat het conservatieve stemmen in het publieke debat en in verkiezingscampagne zoals die voor de presidentsverkiezingen in november actief onderdrukt of volledig het zwijgen oplegt.

IT-giganten worden al een jaar onderzocht

Samen met Amazon, Apple, Facebook en Google is sinds vorig jaar een onderzoek ingesteld door het Amerikaanse ministerie van Justitie. Het resulteert nu onder meer in een rechtszaak tegen Google. Het is in de eerste plaats een kwestie van ervoor zorgen dat de gigantische groep niet langer misbruik kan maken van haar marktleidende positie om de concurrentie te verstoren, maar velen hopen ook dat het daarmee ook een einde zal maken aan het overeenkomstige misbruik in termen van verstoring van de vrijheid van meningsuiting en dus de democratie.

Dinsdag maakte het Amerikaanse ministerie van Justitie bekend een rechtszaak tegen Google te hebben aangespannen. In een persbericht schrijft de autoriteit dat dit “de belangrijkste antitrustzaak in generaties” is.

“Heeft een ongekende macht over mensen”

Het zegt verder dat “Google en andere monopolistische IT-giganten ongekende macht uitoefenen over het leven van gewone Amerikanen en alles controleren, van het nieuws dat ze lezen tot de beveiliging van hun meest persoonlijke persoonlijke informatie.” In de rechtszaak staat dat Google “die macht op criminele wijze heeft gegrepen”.

Meer in het bijzonder wordt beweerd dat “Google jarenlang exclusieve overeenkomsten heeft gesloten en concurrentiebeperkend gedrag heeft vertoond waarbij het bedrijf distributiekanalen ontsloot en zijn concurrenten blokkeerde”. Het beweert ook bewijs te hebben dat Google actief heeft gehandeld om zijn monopoliepositie te behouden en concurrenten te schaden.

Omgekochte fabrikant van mobiele telefoons met miljarden

Een voorbeeld uit de rechtszaak is hoe Google fabrikanten van mobiele telefoons met miljarden heeft omgekocht, zodat ze standaard Google-apps voor kaarten, gps-zoekmachines enz. konden installeren.

Bovendien wordt gewaarschuwd dat Google nieuwe activiteitsgebieden betreedt en met zijn methoden ook daar de vrije concurrentie in gevaar brengt. Een gebied waarop Google de dichtstbijzijnde monopoliepositie heeft verworven, is de digitale advertentiemarkt.

Google beperkt het verkeer naar Trump-vriendelijke sites voorafgaand aan de verkiezingen

Beheers de advertentiemarkt

De IT-gigant krijgt daar kritiek omdat hij op een gepolitiseerde manier controleert welke actoren mogen adverteren en welke sites de advertentieservices kunnen gebruiken om inkomsten te genereren voor hun online activiteiten. Conservatieve mediaspelers zijn financieel zwaar getroffen door de repressieve acties van Google.

Vergelijkbare rechtszaken als die tegen Google op dinsdag zullen naar verwachting in de nabije toekomst worden ingediend tegen verschillende van de andere IT-giganten die sinds vorig jaar worden onderzocht. Het Amerikaanse antitrustcomité is van mening dat deze maatregelen al lang geleden hadden moeten worden genomen.

Verwerpt de kritiek

Google wijst de kritiek af en noemt de basis voor de rechtszaak van het ministerie van Justitie “zeer gebrekkig”. Een woordvoerder van de IT-gigant zei dinsdag in een reactie aan Fox News dat “mensen uit eigen vrije wil voor Google kiezen, niet omdat ze moeten of geen keus hebben”. Een langere aankondiging en reactie op de rechtszaak wordt in de komende 24 uur verwacht.

Het ministerie van Justitie en de critici van Google zeggen echter dat andere bedrijven geen kans hebben om met Google te concurreren vanwege de manier waarop het bedrijf handelt en dat gelijkwaardige alternatieven voor klanten niet beschikbaar zullen zijn.

Conservatieven het zwijgen opgelegd en beïnvloedt verkiezingen

Tijdens de presidentsverkiezingscampagne van 2016 werd duidelijk dat Google ook actief electorale invloed uitoefende door zijn zoekmachine te manipuleren en op andere manieren pro-Trump-opinieleiders op zijn platforms te onderdrukken of het zwijgen op te leggen. Dit heeft zich tijdens de ambtsperiode voortgezet en verder geïntensiveerd tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen van dit jaar. Hetzelfde gebeurt in andere landen.

Is gewaarschuwd door Trump

In de Verenigde Staten heeft de regering-Trump zijn ogen al lang op Google gericht. Al twee jaar geleden waarschuwde het Witte Huis de IT-gigant om de zoekmachine van Google te reguleren als deze niet vrijwillig stopte met het politiek manipuleren van zoekresultaten ten nadele van conservatieven.

Een nieuwsbericht van Fox News met bijbehorende paneldiscussie over deze aantijgingen is hieronder te zien.

Hoewel het nu duidelijk is dat dit gebeurt, blijft Google ontkennen dat het zich bezighoudt met een dergelijke filtering van zoekresultaten. Tegelijkertijd benadrukt het ministerie van Justitie dat de rechtszaak die nu is aangespannen geen politieke motieven heeft, maar alleen over hoe Google misbruik maakt van zijn monopoliepositie ten opzichte van concurrenten en ten koste van klanten op de vrije markt.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief:


Versmelt Big Tech met Big Brother ? – Het lijkt er op

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in