De waarde van Europa weer duidelijker maken is wat de nieuwe KMK-voorzitter Stefanie Hubig voor de leerlingen wil doen: “We geloven dat we een duidelijk signaal moeten afgeven tegen extremisme, populisme en nationalisme,” zei ze.

De onderwijsministers van de Duitse deelstaten hebben zich uitgesproken voor inmenging in de schoollessen vanwege een “toenemend populisme”.

De Permanente Conferentie van de ministers van Onderwijs en Cultuur (KMK) is een vrijwillige vereniging van de ministers die verantwoordelijk zijn voor onderwijs, onderzoek en culturele zaken in de afzonderlijke Duitse deelstaten. Elk jaar neemt een andere federale staat het voorzitterschap over en stelt zijn eigen prioriteitsonderwerp vast. Vorig jaar was de Hessische minister van Onderwijs en Cultuur, Alexander Lorz, voorzitter van de KMK en zijn hartenwens was de taal van het onderwijs, het Duits, en dus de bevordering van het leren van talen. Deze week neemt Rijnland-Palts het voorzitterschap over en vanaf donderdag is Stefanie Hubig de nieuwe KMK-president.

Ook de situatie van migranten heeft aangetoond dat een “verenigd Europa belangrijker is dan ooit”, kondigde de voorzitter van de Conferentie van Ministers van Onderwijs (KMK), Stefanie Hubig (SPD), aan.

Daarom hebben de ministers hun aanbevolen onderwijsprogramma “Europees onderwijs op school” uit 2008 geactualiseerd. De instellingen ontvingen “een groot aantal praktische tips over materiaal, programma’s, wedstrijden, instellingen en buitenschoolse partners voor het onderwijs”, aldus de minister van Onderwijs van Rijnland-Palts. Het doel van het concept is om kinderen op te voeden tot verantwoordelijke burgers van Europa.

“De school is de centrale plaats waar de Europese gedachte kan worden overgebracht en de leerlingen de nodige kennis en vaardigheden kunnen ontwikkelen om de toekomst van Europa vorm te geven”, verklaarde Hubig.

Het gaat om een gemeenschappelijke historische erfenis die “onlosmakelijk verbonden is met de waarden van democratie, vrede en vrijheid”. Duitsland is niet alleen economisch gebaat bij een versterking van Europa, maar “populisten en nationalisten, hun vooroordelen en wrok” horen er dan ook niet thuis, benadrukte de KMK-voorzitter.

Dit is mijn persoonlijke, zal ik zeggen, thema waar ik naar op zoek was, vertelde Hubig in een interview met DeutschlandFunk.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief:


https://dissident.one/2020/09/17/272/

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties