Het aantal seculiere moslims in Europa neemt af. In plaats daarvan radicaliseren steeds meer mensen. De waarschuwing komt van een professor aan een universiteit in België.

De manier van leven en waarden van de westerse wereld worden steeds minder aantrekkelijk voor Europese moslims. Steeds meer mensen wenden zich tot het volgen van een striktere richting van de islam. Tot 80 procent van de moslims op het continent beschouwt zichzelf als gelovig.

Dit is de mening van professor Felice Dassetto over de situatie van de Europese moslims. Dassetto is professor aan de Universiteit van Leuven in België en heeft zich toegelegd op studies over de islam in de moderne wereld. Volgens hem komt het steeds vaker voor dat jongere mensen naar gebedsdiensten gaan in moskeeën, schrijft Il Giornale.

Steeds meer mensen in Europa wenden zich tot de salafistische richting. Salafisme is een letterlijke geloofsbelijdenis binnen de soennitische islam die terug wil naar de moslimreligie zoals zij denken dat deze is nageleefd en onderwezen door de eerste drie generaties moslims na de profeet Mohammed. Ze zijn tegen elke verandering, afwijking of vernieuwing in religieuze interpretatie binnen de islam.

Salafisme stelt een sterke grens tussen moslims en niet-moslims, tussen zuivere en onzuivere moslims, tussen mannen en vrouwen, tussen halal (toegestaan) en haram (verboden), tussen islam en het Westen. De terroristische organisatie Islamitische Staat bestaat uit salafisten.

“Salafisme richt zich veel op vrouwen en kinderen. Door een zachtere versie van het salafisme proberen ze meer mensen aan te trekken die dan het risico lopen jongeren te radicaliseren”, zegt Dassetto.

Als het gaat om de integratie van moslims, gelooft Dassetto dat het huidige beleid niet werkt. Ondanks verschillende pogingen van verschillende regeringen, is het resultaat niet succesvol.

Studies tonen aan dat zelfs de derde en vierde generatie, dat wil zeggen kinderen van in Europa geboren ouders, steeds fundamentalistischer worden in hun geloof.

Meer studies

Eerder dit jaar waarschuwde de  Franse socioloog Olivier Galland voor toenemende radicalisering in Europa, vooral onder jongere moslims. Na de terroristische aanslagen in Parijs in 2015 voerde Galland een onderzoek uit onder 7.000 moslims in vier verschillende regio’s van het land. Daaruit bleek dat 20 procent van de moslims gelooft dat religieus geweld gerechtvaardigd is. Op sommige scholen blijkt uit het onderzoek dat meer dan 40 procent van de moslimstudenten een radicale kijk op hun geloof heeft.

Galland heeft veel deskundigen in heel Europa bekritiseerd omdat ze een naïeve kijk op de situatie hebben met verklaringen dat radicalisering vooral te wijten is aan sociaal-economische factoren zoals armoede. Volgens de socioloog kan het niet op deze manier worden vereenvoudigd. Het maakt niet uit welke achtergrond, economie, kijk op het leven en waar in het land de islamitische studenten wonen, ze hebben een meer radicale kijk dan anderen. Hij gelooft dat het gaat om het effect van de islam als geloof.

Zweden

Deze zomer publiceerde het Zweedse Nationale Defensiecollege het rapport “Tussen salafisme en salafistisch jihadisme – invloed op en uitdagingen voor de Zweedse samenleving”, dat werd opgesteld in opdracht van de Zweedse Civil Contingencies Agency, MSB. Het rapport stelt dat de fundamentalistische oriëntaties binnen de islam in Zweden sterker zijn geworden.

Radicale predikers intimideren onder andere tot gehoorzaamheid, morele politie bewaakt vrouwen en kinderen wordt verhinderd om te spelen met kinderen van andere religies.

Onderzoek van de Nederlandse hoogleraar Ruud Koopmans bevestigt deze bevindingen. Meer dan de helft van de moslims in Nederland, Duitsland, België, Oostenrijk en Zweden wil terug naar de wortels van de islam en tot 80% keurt slechts één interpretatie van de islam goed, terwijl meer dan de helft de islamitische wet stelt boven de wetten van het land waar men leeft.

Origineel december 2018


Meld je aan voor onze nieuwsbrief:


Aartsbisschop onthult: “Er is een plan om Europa te islamiseren met immigranten”

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties