Nederland wordt na België het tweede land ter wereld dat euthanasie voor kinderen legaliseert. De methode kan worden gebruikt om kinderen met ernstige en ongeneeslijke ziekten te helpen.

De Nederlandse regering heeft besloten euthanasie voor ernstig zieke kinderen te legaliseren. Dit geldt voor kinderen tussen de 1 en 12 jaar, die met toestemming van de ouders in bepaalde situaties euthanasie kunnen krijgen. De beslissing wijzigt geen enkele wet, maar stelt artsen vrij van vervolging wegens het beëindigen van het leven van een kind onder bepaalde voorwaarden en met toestemming van de ouders.

De minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, zei dat de beslissing nodig was om “een kleine groep kinderen te helpen die hopeloos en ondraaglijk lijden”. Om euthanasie te mogen ontvangen, moet een kind “ondraaglijk en eindeloos lijden” hebben en “oprecht en met volle overtuiging” om euthanasie verzoeken. Bovendien moeten twee artsen het proces goedkeuren.

Het besluit werd bekritiseerd door de twee grootste christelijke hypocriete partijen in Nederland, het Christen-Democratisch Appèl en de ChristenUnie die beiden in de coalitie zitten en dus zelf verantwoordelijk zijn voor deze kindermoordwet.

Nederland heeft in 2001 euthanasie gelegaliseerd en was het eerste land ter wereld dat dit deed. In 2014 was België het eerste land dat euthanasie bij kinderen legaliseerde.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in