Amerikaanse bedrijven die beloven meer zwarte werknemers in leidinggevende functies aan te nemen en hun personeel over racisme te onderwijzen, krijgen een mededeling van de regering Trump: pas op als je zaken wilt blijven doen met de federale overheid.

Trump’s Labor Department gebruikt een 55 jaar oude wet, aangespoord door de Civil Rights Movement, om bedrijven als Microsoft en Wells Fargo te onderzoeken op hun publieke engagement voor diversiteit. In overheidsbrieven die vorige week werden verzonden, werden beide bedrijven gewaarschuwd voor het gebruik van “discriminerende praktijken” om hun doelen te bereiken.

Microsoft heeft de waarschuwingen van tafel geveegd, het overheidsonderzoek openbaar gemaakt en het plan verdedigd om het zwarte leiderschap te versterken.

Maar pleitbezorgers van corporate diversiteitsinitiatieven maken zich zorgen dat voorzichtiger leidinggevenden de inspanningen om hun werkplek meer inclusief te maken zullen stopzetten of terugschroeven uit angst dat een verkeerde stap lucratieve overheidscontracten in gevaar zou kunnen brengen. Het agentschap heeft toezicht op de aanwervingspraktijken van duizenden federale contractanten die ruwweg een kwart van alle Amerikaanse arbeiders tewerkstellen.

“Voor tech-bedrijven die zich niet bekommeren om deze zaken, zijn de uitspraken een hondenfluitje dat ze kunnen blijven discrimineren op de manier waarop ze dat al gedaan hebben”, zei Laszlo Bock, een leidinggevende die de personeelsafdeling van Google meer dan een decennium leidde en nu de software startup Humu leidt.

De president heeft het ministerie van Arbeid ook bevolen een nieuwe hotline op te zetten om klachten over antiracismetrainingen te onderzoeken die Trump ‘anti-Amerikaans’ en ‘schuldgericht’ heeft genoemd. Het vorige maand ondertekende bevel vestigt de aandacht op discussies over diepgeworteld racisme en privileges waardoor blanke arbeiders zich ‘ongemakkelijk’ of schuldig kunnen voelen.

Trump’s executive order is een draai aan de richtlijn van Johnson uit 1965 en de daaropvolgende amendementen die regels vastleggen die discriminerende praktijken verbieden bij bedrijven die een contract hebben met de federale overheid. Contractanten moeten ‘positieve actie’ ondernemen om de deuren te openen voor het aannemen van minderheden en vrouwen.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief:


Trump maakt een einde aan het historisch revisionisme op scholen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in