Eind 2019 gaf de Amerikaanse president Donald Trump openhartig toe dat Washington “troepen had achtergelaten” in Syrië “alleen voor de olie”. Damascus heeft uitgehaald naar Trump wegens het plunderen van de bronnen van de Arabische Republiek, maar president Bashar al-Assad prees hem ook omdat hij openlijk toegaf wat de echte reden was waarom Amerikaanse troepen een deel van zijn land blijven bezetten.

Een konvooi van 20 tankwagens geladen met olie uit putten in het door de VS bezette gebied van Jazira verliet de provincie Hasakah in de richting van de illegale grensovergang van Al Waleed tussen Syrië en Irak op zaterdagavond, zo hebben lokale bronnen het Syrische Arabische nieuwsagentschap (SANA) verteld.

De VS gedraagt zich als ISIS

Eind vorig jaar gaf de Russische militaire inlichtingendienst een rapport uit over de oliesmokkelactiviteiten van de VS in Syrië, waarin werd onthuld dat het Pentagon, particuliere contractanten, de CIA en de Koerdische milities elke maand tot 30 miljoen dollar aan zwart goud uit het door de oorlog verscheurde land verscheepten.

In een gerelateerde ontwikkeling meldde SANA zondag dat Amerikaanse troepen een konvooi van 30 voertuigen vanuit Irak naar Syrië hadden gebracht via de Al Waleed-grensovergang om de bases in Hasakah te ondersteunen, waarbij het konvooi naar verluidt koelwagens, tankwagens en een overvloed aan voertuigen als Hummers omvatte, met vliegtuigen als luchtdekking terwijl het konvooi naar de stad Qamishli reisde. Ongeveer 55 voertuigen, waaronder 13 militaire eenheden, werden een week eerder in de stad ingezet.

De correspondent van RT Arabisch filmde het konvooi met tankwagens. Hij bevestigde dat het konvooi Syrië binnenkwam via de Al-Walid grensovergang met het Koerdische gebied in Irak.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=YqsN_W0f8Oc&feature=emb_logo

Het overgrote deel van de olievoorraden van Syrië is geconcentreerd in de noordoostelijke provincies Hasakah en Deir ez-Zor. Voordat de door het buitenland gesteunde burgeroorlog in 2011 begon, was het land in staat om zijn olievoorraden, die bescheiden zijn in vergelijking met sommige andere landen in de regio, te gebruiken om zichzelf te voorzien van energie, en om ongeveer 20 procent van de staatsinkomsten te genereren. Damascus schat dat het land tussen de 200 en 400 miljard dollar nodig heeft om het land weer op te bouwen. De wederopbouw wordt echter belemmerd door de voortdurende aanwezigheid van Amerikaanse illegale bezettingstroepen, hun Koerdische bondgenoten en door Turkije gesteunde jihadmilities in de regio, en door de plundering van Syrische hulpbronnen.

In augustus hekelde Damascus de ondertekening door een Amerikaans energiebedrijf van een oliedeal met de Koerdische SDF, en noemde het een daad van “agressie” tegen de soevereiniteit van Syrië, en suggereerde dat het hoofddoel ervan was “het belemmeren van de inspanningen van de staat gericht op de wederopbouw van wat is vernietigd door het terrorisme dat voornamelijk door de Amerikaanse regering zelf wordt gesteund”.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief:


https://dissident.one/2020/10/12/1600/

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties