Twee kleine jongens werden apart van elkaar seksueel misbruikt door een Somalische immigrant. Bij beide gelegenheden werden de slachtoffers met een mes bedreigd. De straf voor de dader die eerder is veroordeeld tot jeugdzorg voor een lange lijst van misdrijven, was jeugdzorg. Tegen het vonnis is beroep aangetekend door de officier van justitie, die vindt dat zowel de strafrechtelijke classificatie als de straf moet worden aangescherpt. Uitzetting uit het land is echter niet aan de orde.

Het was in Upplands Väsby ten noorden van Stockholm dat Adan Mohamded Hassan, een immigrant uit Somalië, twee gevallen van seksuele misdrijven beging tegen twee jongens van 11 en 12 jaar oud, onder bedreiging met een mes. De jongens hebben last van mentale problemen na de horrorervaringen. Adan woonde destijds in een HVB-woning (jeugdzorg) in de buurt.

Het eerste slachtoffer

Op 27 november 2019 liep een 12-jarige jongen op straat in Upplands Väsby toen een onbekende man met een donkere huid – later geïdentificeerd als Adan – naar voren kwam en zijn nek greep en hem vasthield. Tegelijkertijd stak Adan zijn andere hand in het ondergoed van de jongen en raakte zijn kont aan. Adan zei “ik wil het gewoon zien” en zei dat hij een mes droeg toen de jongen hem vroeg te stoppen. De jongen verklaart tijdens het verhoor dat hij doodsbang was, bericht Samhällsnytt.

Toen de jongen Adan zijn portemonnee aanbood met 200 sek erin, stopte stopte de islamitische pedofiel. Hij nam het geld van de jongen en vluchtte weg. De jongen was in shock, vluchtte van de plaats delict en belde toen zijn vader.

De jongen was zo bang na het incident dat hij niet kon slapen en niet alleen of zelfs met zijn vrienden de deur uit durfde te gaan. Om heen en weer naar school te kunnen, kreeg hij een lift.

Politiefoto

Verkrachting van kinderen

Toen de aanklager Jenny Östling de rechtszaak voorlegde aan de Attunda districtsrechtbank, classificeerde ze Adans daad tegen de 12-jarige jongen als verkrachting van een kind.

Het sterkste bewijs van de aanklager is dat het DNA van Adan werd gevonden op het ondergoed van de jongen, aan de binnenkant achter.

Tweede slachtoffer

Op 18 december 2019 was in Upplands Väsby een 11-jarige jongen aan het wandelen toen hij een man met een donkere huid – later geïdentificeerd als Adan – achter hem zag lopen toen hij op weg naar huis was. Adan haalde hem plotseling in en vroeg waar het treinstation was. De jongen gaf Adan aanwijzingen en liep toen verder naar huis.

Adan bleef hem volgen en de weg vragen. De jongen voelde dat Adan een van zijn schouders pakte. hij werd bang en begon te huilen en te schreeuwen. De jongen deed een beroep op Adan om hem los te laten en naar huis te laten gaan. Toen antwoordde Adan “sjhh, ik heb een mes”.

De jongen was in shock, werd bang en Adan probeerde hem te omhelzen. Bij drie pogingen probeerde Adan de kont van de jongen aan te raken, maar hij verzette zich door zich terug te trekken en te proberen Adan weg te duwen. Hij zei toen opnieuw dat hij een mes droeg en van plan was het te gebruiken.

Meerdere keren deed de jongen een beroep op Adan om hem vrij te laten. In plaats van de jongen te laten gaan, vroeg Adan waar de jongen woonde. Hij wees in de tegenovergestelde richting van de juiste, dit met het idee dat Adan hem niet verder van huis zou brengen.

De truc werkte. Adan leidde de jongen weg van waar de jongen naar wees en begon toen hard in de kont van de jongen te knijpen, waardoor hij begon te beven, schreeuwen en huilen.

Uiteindelijk slaagde hij erin Adan af te weren, zichzelf te bevrijden en naar huis te rennen. Adan koos er toen voor om de andere kant op te rennen. Eenmaal thuis gilde en huilde de jongen en vertelde dat een onbekende man had geprobeerd hem te verkrachten.

De ouders van de jongen gingen op pad om het gebied te doorzoeken, maar vonden de dader in eerste instantie niet. Samen met de jongen gingen de ouders vervolgens met de auto op pad om verder te zoeken. Uiteindelijk vonden ze hem, hielden hem vast en belden de politie die hem arresteerde.

Na het misbruik heeft de jongen zich erg slecht gevoeld en durft hij niet meer alleen de deur uit.

Analyseresultaten van de achterkant van de broek van de jongen leverden bij forensisch onderzoek het DNA van Adan en hij kon zo in verband worden gebracht met het misdrijf.

Uitgebreid strafblad

Op 1 april 2019 werd Adan door de rechtbank van het district Umeå veroordeeld voor diefstal, poging tot diefstal en kleine diefstal. De straf was jeugdzorg en een klein bedrag aan schadevergoeding.

Op 20 december van hetzelfde jaar werd Adan opnieuw veroordeeld door de rechtbank van het District Umeå, dit keer voor mishandeling, twee aanklachten van onwettige bedreigingen, aanranding, grote diefstal, poging tot diefstal, twee aanklachten van het ontvangen van gestolen goederen en kleine drugsdelicten.

De straf bestond uit jeugdzorg en schadevergoeding aan verschillende eisers voor in totaal 32.848 SEK. De ouders van Adan bleken hoofdelijk aansprakelijk te zijn om de verschillende slachtoffers financieel te helpen vergoeden.

Kwam naar Zweden met gezinshereniging

In 2015 kwam Adans oudere broer naar Zweden als een zogenaamd niet-begeleid vluchtelingenkind. Nadat de broer een permanente verblijfsvergunning had gekregen, konden Adan en de rest van het gezin als familieleden naar Zweden emigreren. Adan heeft op 2 maart 2017 een verblijfsvergunning aangevraagd, die een maand later op 2 mei 2017 is verleend.

Zorg voor Adan na 35 misdaden

Na Adans uitgebreide sociale carrière boden de sociale diensten in Umeå zorg voor zijn gezondheid, opleiding, emoties, gedrag en sociale relaties. Hij moest worden geholpen om het risico op recidive te verkleinen. Hiervoor werd hij opgenomen in een HVB-woning. Dat weerhield hem er echter niet van de seksuele misdrijven tegen kinderen te begaan waarvoor hij nu is veroordeeld.

De rechtbank matigde de strafrechtelijke classificatie

De rechtbank oordeelde dat het bewijs niet voldoende was om – zoals de officier van justitie beweerde – vast te stellen dat Adan de anale opening van de jongen was binnengedrongen. De rechtbank oordeelt dat Adan de opening alleen “heeft aangeraakt en direct naast”, waardoor de strafrechtelijke classificatie wordt verzacht.

Op 3 september 2020 kondigde de rechtbank van Attunda een uitspraak in de zaak aan. Adan Mohamed Hassan (2003-06-30), Somalisch staatsburger, werd veroordeeld voor poging tot verkrachting van een kind, seksuele intimidatie en onwettige bedreigingen.

De sanctie was zoals voorheen jeugdzorg. Hij moet ook een schadevergoeding van 78.000 SEK aan de 12-jarige jongen en 17.500 SEK aan de 11-jarige jongen betalen.

Tegen de uitspraak van de rechtbank wordt beroep aangetekend

Adan, de officier van justitie en de jongens zijn allemaal in beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechtbank bij het gerechtshof van Svea. Adan eist om vrijgesproken te worden van de beschuldiging van poging tot verkrachting van een kind en om te voorkomen dat hij schadevergoeding moet betalen aan de 12-jarige jongen.

De officier van justitie wil een aanscherping van zowel de strafrechtelijke classificatie als de straf.

“Ik verzoek het Hof van Beroep, om een wijziging in het oordeel van de districtsrechtbank , om Adan te veroordelen voor zware verkrachting van kinderen, en dat de sanctie wordt bepaald op forensische psychiatrische zorg met speciale ontslagbeoordeling”, schrijft hij in zijn eis. De eis bevat geen verzoek om uitzetting.

De 12-jarige jongen eist ook dat Adan wordt veroordeeld voor zware verkrachting van een kind of verkrachting van een kind en dat de schadevergoeding wordt verhoogd tot SEK 215.200.

De 11-jarige jongen eist dat Adans schadevergoeding aan hem wordt verhoogd tot SEK 23.800.

In een e-mail aan Samhällsnytt schrijft het Hof van Beroep van Svea dat de hoofdzitting in de zaak gepland is om te beginnen op 29 oktober 2020 en te eindigen op 6 november 2020. Ook wordt vermeld dat het Hof van Beroep de uitspraak meestal een week na de hoofdzitting bekendmaakt.

De links-liberale boulevard-tabloid Expressen heeft de aandacht gevestigd op de misdaden, maar heeft in haar artikelen de nationaliteit en immigrantenachtergrond van de dader weggelaten.

De uitspraak van de rechtbank kan worden gedownload via de volgende link: Attunda TR B 15535-19 Arrest 2020-09-03

Het beroep van de officier van justitie bij het hof van beroep kan worden gedownload via de volgende link: Svea HR B 10061-20 Aktbil 1


Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Eindelijk gearresteerd – Mohammed verkrachtte maandenlang kinderen in Örebro

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties