De kloof tussen de EU en Hongarije wordt steeds dieper. Nu heeft het Europees Hof van Justitie (EuGH) de Hongaarse wet op het hoger onderwijs onverenigbaar met de EU-wetgeving verklaard. De wet, die in 2017 werd gewijzigd, was vooral gericht tegen de subversieve activiteiten van de Amerikaanse miljardair en “filantroop” George Soros en zijn Budapest Central European University (CEU).

De CEU heeft sindsdien haar activiteiten in Hongarije gestaakt en is in november 2019 naar Wenen verhuisd, waar het Soros indoctrinatiecentrum hartelijk welkom werd geheten door Soros’ posterboy Sebastian Kurz. In dit opzicht heeft de wet van Orbán zijn politieke doel bereikt.

De Hongaarse wetswijziging bepaalt dat buitenlandse universiteiten alleen in Hongarije mogen werken als ze ook in hun eigen land gevestigd zijn. Daarnaast maakt de nieuwe wet het ook moeilijker voor studenten om diploma’s te behalen. Volgens het Hof van Justitie beperken de maatregelen van Hongarije de academische vrijheid, die wordt beschermd door artikel 13 van het EU-Handvest van de grondrechten, meldt Zuerst.

De Hongaarse minister van Justitie Varga zei daarentegen dat “er met twee maten wordt gemeten”. Elke universiteit in Hongarije moet zich houden aan de regels van de wet. Er moet geen wet komen die de Soros-universiteit een voordeel geeft ten opzichte van de Hongaarse universiteiten. Volgens Varga zal Hongarije het arrest uitvoeren in overeenstemming met de belangen van de Hongaarse burgers.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

https://dissident.one/2020/10/07/1320/

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties