Volgens de nieuwe enquête van de Crime Prevention Council maken Zweden zich steeds meer zorgen over hun veiligheid. De duidelijkste stijging is te zien bij jonge mannen, waar steeds meer mensen diefstal ervaren als een reële bedreiging in het dagelijks leven.

Volgens BRÅ is het percentage inwoners dat zich zorgen maakt over criminaliteit in Zweden gestegen van 43 procent vorig jaar tot 47 procent nu – het hoogste niveau sinds de metingen begonnen.

Vooral jonge mensen worden steeds onzekerder. In de groep jonge mannen tussen de 16 en 19 jaar maakt nu bijna elke vijfde persoon zich zorgen om slachtoffer te worden van overvallen en maakt elke derde persoon zich zorgen over criminaliteit in het algemeen. De cijfers onder vrouwen zijn zelfs nog hoger.

LEES OOK:

Probeerde zijn vrouw onmiddellijk te vermoorden toen hij naar Zweden kwam – heeft nog steeds asiel nodig

“Er is een duidelijke trend dat de angst voor criminaliteit onder jonge mannen is toegenomen, en diefstal is het type misdaad waarbij de angst om te worden blootgesteld het duidelijkst is toegenomen. Opgemerkt moet echter worden dat, hoewel de bezorgdheid van jonge mannen het duidelijkst is toegenomen, het over het algemeen de vrouwen zijn die zich het meest zorgen maken”, zegt Maria Molin, projectmanager van Brå.

De meeste respondenten in de enquête geven aan te zijn blootgesteld aan bedreigingen, wat dus de meest voorkomende persoonlijke misdaad is. BRÅ merkt echter op dat het percentage jonge mannen dat het slachtoffer is geworden van overvallen in slechts vier jaar tijd is gestegen van 2,5 procent tot 5,9 procent.

Tegelijkertijd wordt gesteld dat 54 procent van de respondenten een groot vertrouwen heeft in de politie, een stijging ten opzichte van 42 procentpunt in 2017. Iets minder dan de helft heeft vertrouwen in de rechterlijke macht.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Deense ex-minister lacht premier Zweden uit: “Natuurlijk horen misdaad en immigratie bij elkaar”

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties