Meer dan de helft van de bevolking van de door Armeniërs gedomineerde (92%) regio Nagorno-Karabach in Azerbeidzjan zou nu op de vlucht zijn voor het Azerbeidzjaanse offensief, meldt Deutsche Welle.

Op internet verspreide video’s laten zien dat Stepanakert, de hoofdstad van de de facto republiek Artsach in Nagorno-Karabach, wordt gebombardeerd door Azerbeidzjan.

“Volgens onze voorlopige schattingen is ongeveer 50 procent van de bevolking van Karabach en 90 procent van de vrouwen en kinderen – tussen 70.000 en 75.000 mensen – gedeporteerd,” vertelde Karabachs mensenrechtenombudsman Artak Beglaryan aan AFP.

Stepanakert zou in een spookstad zijn veranderd en de voortvluchtigen hebben zich ergens anders in de regio gevestigd of in Armenië. De bombardementen van Azerbeidzjan in de afgelopen week hebben de belangrijkste stad van Karabach gereduceerd tot een spookstad, met veel onontplofte bommen in de straten.

Azerbeidzjan gebruikt Israëlische clusterbommen tegen Nagorno-Karabach, zegt Amnesty.
De rechtengroep zegt dat het verboden wapentuig op woonwijken in de regio is afgevuurd, bericht The Middle East Eye.

De door Israël gemaakte clusterbommen worden door Azerbeidzjan gebruikt tegen burgers in het afgescheiden gebied van Nagorno-Karabach, waarschuwde Amnesty International dinsdag.

Door het analyseren van beelden verkregen uit de hoofdstad van de regio, Stepanakert, identificeerde de rechtengroep Israëlische M095 DPICM-clustermunitie die, zo zei het, “lijkt te zijn afgevuurd door Azerbeidzjaanse strijdkrachten” in de richting van woonwijken van de stad.

De munitie verspreidt zich meestal over een groot gebied waar het vaak niet explodeert, wat een langdurige bedreiging vormt voor de burgers.

Meer dan 100 landen hebben het verdrag ondertekend dat het gebruik van de munitie verbiedt, maar noch Azerbeidzjan of Israël hebben dit verdrag ondertekend.

Eerder berichtten we al dat Azerbeidzjan Israëlische kamikaze-drones inzet en dat Armenië uit protest zijn ambassadeur uit Israël heeft teruggeroepen. Israël levert 60% van het wapentuig van de Christenen genociderende mohammedaanse schurkenstaat.

Israël koopt ongeveer 40 procent van zijn olie van Azerbeidzjan om aan de binnenlandse vraag te voldoen, terwijl de Kaspische kuststaat de op één na grootste afnemer van Israëlische wapens is, meldt Caspian News. De modernisering van het leger van Azerbeidzjan wordt mede mogelijk gemaakt door de verkoop van Israëlische wapens. In 2016 hadden de contracten tussen Azerbeidzjan en Israëlische bedrijven met betrekking tot de aankoop van defensiematerieel 4,85 miljard dollar bereikt.

De nauwe relatie tussen Azerbeidzjan en Israël stamt al van direct na de onafhankelijkheid van Azerbeidzjan na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie toen Israël een van de eerste landen was om de moslimstaat te erkennen. In 2012 gaf Azerbeidzjan Israël het recht om de luchthavens van Azerbeidzjan te gebruiken voor een eventuele aanval op Iran melden zowel Haaretz als Reuters.

Een uitgelekte Amerikaanse diplomatieke kabel uit 2009 citeerde Aliyev, die zijn vader in 2003 opvolgde en de betrekkingen met Israël beschreef als “als een ijsberg, negen tiende … onder de oppervlakte”.

Een groot deel van de olie die Israël aankoopt – ongeveer 40% – reist door de Bakoe-Tbilisi-Ceyhan (BTC) pijpleiding, vertelde Gallia Lindenstrauss, een onderzoekspartner bij het Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies, The Media Line zoals The Jerusalem Post bericht. De BTC loopt over land vanuit Bakoe, de hoofdstad van het land aan de Kaspische Zee, door Georgië en eindigt in Turkije. “Historisch gezien hecht Israël veel belang aan energiezekerheid,” zei Lindenstrauss. Dit zorgde ervoor dat Israël een nauwe relatie met de Kaukasusstaat nastreefde en leidde tot de erkenning van Azerbeidzjan kort nadat het land in 1991 de onafhankelijkheid had uitgeroepen.

Even belangrijk voor Israël is de zuidelijke grens van Azerbeidzjan met Iran, een land zonder liefde voor Bakoe, ondanks het feit dat de bevolking van beide landen overwegend Shi’ite Moslim is. Dit maakt Israël en Azerbeidzjan tot natuurlijke bondgenoten, aangezien “beide landen Iran als een existentiële bedreiging zien”, merkte Lindenstrauss op.

https://twitter.com/spriter99880/status/1312852143011921921

Er zijn voldoende redenen voor Azerbeidzjan om het bondgenootschap met de joodse staat te verwelkomen: sommigen met het oog op Iran en anderen vanwege Armenië, volgens Alexander Murinson, een onafhankelijk onderzoeker van het Begin-Sadat Centrum en auteur van de Turkse Entente met Israël en Azerbeidzjan. Armenië en Azerbeidzjan raakten verwikkeld in een etnisch conflict na de ineenstorting van de Sovjet-Unie, een conflict dat hun interacties blijft domineren. “Gezamenlijke insluiting van Iran, toegang tot hightech Israëlische wapens, [en het] blokkeren van de Armeense diaspora in de Verenigde Staten door de Joodse lobby, die actief lobbyt tegen erkenning van de Armeense genocide,” zijn stimulansen voor Azerbeidzjan om Israël het hof te maken, suggereerde Murinson.

De Azerbeidzjaans-Israëlische samenwerking past goed bij beide partijen. De verkoop van geavanceerde wapens aan Azerbeidzjan is “een andere poging tot psychologische druk op Iran” door de Joodse staat, aldus de auteur. Drone en luchtverdedigingstechnologieën vormen het grootste deel van dergelijke uitwisselingen.

Maar de samenwerking gaat verder dan dat. De ligging van Azerbeidzjan maakt het een natuurlijke achterdeur naar Iran. Er zijn rapporten die suggereren dat alle heimelijke spionageactiviteiten van Israël tegen Iran in Azerbeidzjan waren gebaseerd, met inbegrip van de moord van de kernwetenschapper Mostafa Ahmadi Roshan, zei Murinson.


LEES OOK:

Documentaire over de oorlog tegen Armenië – ‘Artsakh The Last Frontier’

Premier Armenië: Rusland zal de veiligheid van Armenië garanderen als dat nodig is

Armenië claimt enorme verliezen binnen de Azerbeidzjaanse gelederen

Voormalig Griekse onderofficier: “Ik ga naar Armenië met 500-800 Grieken om de Turken te verpletteren”

Armenië roept ambassadeur terug uit Israël over wapenverkopen aan Azerbeidzjan

Azerbeidzjan prijst ‘zeer effectieve’ Israëlische drones in de oorlog met christelijk Armenië

Aan Amerikaanse luchtmacht gelieerde denktank roept Washington op om “de spanningen in de zuidelijke Kaukasus”, waar Armenië ligt, uit te buiten

Armenië verdedigt zich tegen de jihad – Turkije stuurt koppensneller huurlingen

Azerbeidzjan start offensief tegen Armenië

NAVO deelt Georgië mee dat het lid moet worden

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

https://dissident.one/2020/09/29/armenie-verdedigt-zich-tegen-de-jihad/

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties