Een Somalische kenniswerker heeft zich jarenlang heel dapper geconcentreerd op het beroven van Zweedse bejaarden door zich voor te doen als brandalarm- en ventilatiecontroleur. 

Maar ondanks een lang strafblad en het ontbreken van Zweeds staatsburgerschap is hij herhaaldelijk gespaard gebleven van deportatie. Nu is hij opnieuw veroordeeld voor meerdere zware diefstallen, maar de rechtbank weigert hem opnieuw te deporteren, meldt Samhällsnytt.

De 54-jarige Abdulhakim Hussein Abdi emigreerde in 1993 naar Zweden en is geregistreerd in een “Afrikaanse winkel” op Rinkebytorg. Sinds zijn aankomst is hij veroordeeld voor verschillende gevallen van zware diefstal, poging tot fraude, mishandeling, gewelddadig verzet, aanranding van een ambtenaar, drugsdelicten en fraude. Bovendien heeft hij SEK 50.000 aan boetes openstaan.


LEES OOK:

De politie waarschuwt voor rassenoorlog in het centrum van Göteborg


Abdulhakim heeft blijkbaar in kaart gebracht bij welke huizen hij moet zijn, want de slachtoffers zijn uitsluitend oudere Zweden van in de 80 en 90 en meestal vrouwen.

Doen alsof je een controleur bent

Tijdens de bezoeken doet Abdulhakim alsof hij bezig is met “controle van ventilatie en brandalarmen”. Hij bewijst dit door een A4-papier te presenteren en tegelijkertijd voortdurend te praten aan de telefoon om het voor ouderen moeilijk te maken om vragen te stellen.

Abdulhakim is eerder met dit briefje gearresteerd. Foto: politie

Gestolen van 87-jarige

Op 12 augustus vorig jaar ging Abdulhakim naar een 87-jarige man in Bromma, waar hij beweerde een controle uit te voeren en zwaaide met een stuk papier. De oudere man liet Abdulhakim binnen en ging ook een ladder halen die de controle zou vergemakkelijken.

Terwijl de man weg was, liep Abdulhakim door zijn appartement. Na een tijdje verliet Abdulhakim het huis en toen de oudere man zijn waardevolle spullen doorzocht, ontdekte hij dat zowel bankpassen als contant geld waren verdwenen. Abdulhakim ontkende de misdaad, maar in het huis verzamelden politie onderzoekers verschillende sporen van zijn schoenen en vingers.

Gestolen van een 88-jarige

Op 8 februari van dit jaar pleegde Abdulhakim een ​​diefstal bij het huis van een 88-jarige vrouw in Täby met dezelfde aanpak. De vrouw werd gemanipuleerd om te geloven dat Abdulhakim de elektriciteit zou controleren. Toen hij het huis binnen mocht, dwaalde hij door alle kamers en verdween toen weer naar buiten.

Na het bezoek ontdekte de oudere vrouw dat sieraden, tweeduizend kronen aan contant geld en bankpassen uit haar tas waren verdwenen. Kort na het bezoek probeerde Abdulhakim vervolgens geld op te nemen bij een nabijgelegen geldautomaat, maar dat mislukte. Tijdens het technisch onderzoek van de politie zijn op een pen DNA-sporen van Abdikarim aangetroffen. Desondanks ontkent hij dat hij in huis is geweest.

Gestolen van 96-jarige

Op 17 augustus van dit jaar ging Abdulhakim een ​​trappenhuis op Södermalm binnen en belde aan bij een 96-jarige vrouw. Op zijn gebruikelijke manier gebruikte Abdulkarim valse voorwendselen om de vrouw te laten geloven dat het een controle was. Maar toen hij binnen was, begon hij in plaats daarvan laden te doorzoeken voor sieraden.

De oude dame realiseerde zich dat er iets niet klopte en confronteerden Abdulhakim met de diefstal. Hij ontkende en rende het appartement uit. De dame riep toen “stop de dief”, en een man van een verhuisbedrijf die in het trappenhuis was, reageerde.

Toen Abdulhakim de trap af rende, volgde de man hem en kon hem op de begane grond grijpen met een gouden horloge, een gouden speld, vier gouden ringen en een gouden ketting.

Ontving hulp om een ​​vals certificaat af te drukken

Tijdens verhoor door de politie verdedigt Abdulhakim zichzelf door te zeggen dat hij honger had en daarom de misdaad begaan heeft. Toen hem werd gevraagd waar hij het A4-papier had verkregen dat aan de dame had laten zien, zei Abdulhakim dat een persoon van de City Mission hem hielp met het afdrukken van het nepcertificaat.

Sieraden die Abdulhakim heeft gestolen. Foto: politie

De rechtbank laat Abdulhakim in Zweden blijven

In september kondigde de districtsrechtbank van Solna aan dat Abdulhakim was veroordeeld voor drie aanklachten wegens zware diefstal en één poging tot fraude: de mislukte poging om geld op te nemen met een gestolen bankpas. Maar ondanks het feit dat hij een solide recidivist is met een lang strafblad, wijst de rechtbank het verzoek tot uitzetting van de officier van justitie af.

De rechtbank rechtvaardigt de beslissing door te verklaren dat Abdulhakim een vermeend “goed contact” heeft met zijn twee kinderen in Zweden en dat de uitzetting van de criminele vader van negatieve invloed op hen kan zijn.

Het misdrijf waarvoor Abdulhakim Hussein Abdi nu is veroordeeld, is zo ernstig dat het aanleiding kan geven tot uitzetting. Abdulhakim Hussein Abdi woont echter sinds 1991 in Zweden en heeft sinds 1997 een permanente verblijfsvergunning. Daarnaast heeft hij in dit land twee kinderen onder de 18 jaar en zij hebben in het onderzoek aangegeven goed contact te hebben met Abdulhakim Hussein Abdi en dat een uitzetting ook gevolgen voor hen zou hebben.

Tegen de hierboven genoemde achtergrond is de rechtbank van oordeel dat er in de zaak Abdulhakim Hussein Abdi geen bijzondere redenen nodig zijn om tot uitzetting te besluiten.De vordering van de officier van justitie in dit deel moet daarom worden afgewezen.


Het volledige arrest kan worden gedownload en gelezen via de volgende link: Solna TR B5563-20 Arrest 2020-09-11

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Deense ex-minister lacht premier Zweden uit: “Natuurlijk horen misdaad en immigratie bij elkaar”

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties