NAVO deelt Georgië mee dat het lid moet worden

0
214
Stoltenberg - NAVO

De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, heeft er bij Georgië op aangedrongen zich voor te bereiden op het lidmaatschap van het door de VS geleide militaire blok. Dinsdag was de premier van de voormalige Sovjetstaat Giorgi Gakharia in Brussel om een nauwere samenwerking te bespreken.

De poging van Georgië om toe te treden tot de NAVO begon in 2005, slechts zes jaar nadat het land de door Rusland gedomineerde CSTO had verlaten. De integratie van de Kaukasusnatie wordt door de NAVO-leiders gezien als een belangrijke strategische stap voorwaarts, met inbegrip van extra havens aan de Zwarte Zee in de buurt van Rusland.

De Baku – Batoemi (Supsa) pijpleiding was in 1906 de langste pijpleiding ter wereld toen hij net geconstrueerd was. De controle over de transportmogelijkheden van olie (en gas) vanuit Centraal-Azië / Kaspische Zee naar Europa zijn al meer dan een eeuw de inzet van oorlogen in het gebied. Armenië in het begin van de 20e eeuw, Afghanistan, Irak, Georgië, Syrië.

Eerder dit jaar werd in een overeenkomst tussen Tblisi en de NAVO afgesproken dat er gezamenlijke oefeningen in de Zwarte Zee zouden worden gehouden en dat er meer verkeersradargegevens zouden worden gedeeld.

“Ik dring er bij [Georgië] op aan om alle mogelijkheden om dichter bij de NAVO te komen ten volle te benutten en zich voor te bereiden op het lidmaatschap“, aldus Stoltenberg in een persconferentie. “Dit is belangrijk voor Georgië, en voor de NAVO.”

In een gesprek met RT zei de Russische senator Aleksej Poesjkov dat de potentiële toetreding van Georgië als lid betekent dat de NAVO Rusland als haar belangrijkste tegenstander ziet. Pushkov, lid van de pro-Poetin Verenigde Rusland partij, is de voormalige voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken van de Doema en wordt alom beschouwd als dicht bij het Kremlin.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

https://dissident.one/2020/09/30/962/

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties