Een topambtenaar uit Azerbeidzjan bevestigt dat zijn land militaire drones van Israëlische makelij heeft ingezet om gebieden in de betwiste regio Nagorno-Karabach aan te vallen en prijst met name de Israëlische Harop-drone als “zeer effectief”.

Israëlische technologie “helpt Azerbeidzjan om zijn onderdanen veiligheid en zekerheid te bieden”, vertelt Hikmet Hajiyev, een topadviseur voor het buitenlands beleid van president Ilham Aliyev, aan de Israëlische nieuwssite Walla, zo bericht The Times of Israel.

“Armenië probeert de kwestie van de Israëlische militaire hulp te overdrijven”, zegt hij, maar voegt eraan toe, “Als Armenië bang is voor de drones die Azerbeidzjan gebruikt, moet Armenië stoppen met zijn opgelegde bezetting”.

Op de vraag of de drones die Azerbeidzjan aan het front heeft ingezet Israëlisch gemaakt zijn, antwoordt Hajiyev: “Sommige van hen, ja.”

Hij noemt de Harop-drone van Israel Aerospace Industries “zeer effectief”, zegt dat ze worden gebruikt in een “kamikaze” functie op het slagveld, en geeft een groot “compliment” aan de ingenieurs die het ontworpen hebben.”

Zware gevechten tussen Armeense en Azerbeidzjaanse troepen over de separatistische regio Nagorno-Karabach gingen vandaag voor de vierde dag op rij door, in de grootste escalatie van een decennialang conflict in jaren dat tientallen mensen heeft gedood en tientallen gewonden heeft veroorzaakt.

The Middle East Monitor schreef in 2019 dat “De Jerusalem Post schat dat maar liefst tien van deze dodelijke wapens aan Azerbeidzjan zijn verkocht, onder verwijzing naar foto’s die zijn vrijgegeven door de website van AzeriDefence. De site voegt eraan toe dat de Azerbeidzjaanse staatsgrensdienst (SBS) de SkyStriker-drone van Elbit Systems heeft gekocht en deze gisteren tijdens zijn bezoek aan de SBS-basis aan de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev heeft gepresenteerd”.

Hoewel Azerbeidzjan de eerste ontvanger van de SkyStriker-drone is geworden, is dit niet de eerste keer dat het onbemande luchtvaartuigen (UAV’s) heeft gekocht van een Israëlisch defensiebedrijf.

In december 2016 – tijdens een bezoek van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aan Azerbeidzjan – onthulde president Aliyev dat “de contracten tussen Azerbeidzjaanse en Israëlische bedrijven met betrekking tot de aankoop van defensiematerieel tot nu toe bijna 5 miljard dollar bedroegen”.

Het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) plaatste Azerbeidzjan als derde grootste verbruiker van Israëlische wapens, nadat het in 2017 voor 137 miljoen dollar aan materiaal had gekocht, voegde de Jerusalem Post eraan toe.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

https://dissident.one/2020/09/30/962/

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties