In een interview met een Duitse krant een paar dagen geleden viel de Tsjechische EU-commissaris Vera Jourova premier Viktor Orban en Hongarije en zijn bevolking aan. Dit heeft ertoe geleid dat Orban, samen met andere ministers, het ontslag van Jourova heeft geëist.

In een interview met Der Spiegel dit weekend zei Jourova, commissaris voor Waarden en Transparantie en vicevoorzitter van de Europese Commissie, dat er in Hongarije een “zieke democratie ” wordt opgebouwd en dat Hongaren niet in staat zijn om onafhankelijke meningen te vormen.

In een brief aan de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, eist Orban nu het ontslag van Jourova. Voorlopig bevriest de Hongaarse regering ook alle bilaterale contacten met Jourova.

Dubbele aanval

Orban merkt op dat de verklaring van de EU-commissaris zowel een directe politieke aanval op de democratisch gekozen regering in Hongarije is als een vernedering van Hongarije en het Hongaarse volk.

“Het eerste is ongepast, het laatste is onaanvaardbaar”, schrijft Orban, die er ook op wijst dat de verklaring de rol van de Commissie als neutrale en objectieve instelling schendt.

Meer critici

De Hongaarse minister van Justitie Judit Varga eist ook het aftreden van Jourova.

“Geen enkele democratische instelling zou een leider moeten tolereren die zulke beledigingen gebruikt als in haar Spiegel-interview”, twittert Varga.

Een andere criticus is de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto, die onlangs de opening aankondigde van een instituut met Polen om te onderzoeken of en hoe de twee landen oneerlijk worden behandeld door de EU, daarbij verwijzend naar wat wordt beschouwd als de dubbele maatstaven van Brussel.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

https://dissident.one/2020/09/25/685/

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties