Brussel kan proberen om migratieherverdeling via de achterdeur in te voeren, waarschuwt het Poolse lid van het Europees Parlement Beata Kempa na het laatste voorstel voor een migratiepact van de Europese Commissie, waarvan de details woensdag bekend zijn gemaakt.

Kempa, voormalig minister van humanitaire hulpverlening en huidig Europees parlementslid, zal een “schaduwrapporteur” zijn van het werk van het Europees Parlement aan de wetgeving betreffende de richtlijn inzake de terugkeer van migranten, die een essentieel onderdeel vormt van het voorstel voor het migratiepakket.

“Het belangrijkste onderdeel van dit alles is dat de overeenkomsten die bedoeld waren om de verplichte migratieherverdeling (naar Polen, Hongarije en andere landen) uit te voeren, failliet zijn gegaan. Het bleek dat Polen 100 procent gelijk had in het afwijzen van deze oplossingen”, verklaarde ze.

Ze wees er op dat het nieuwe project weliswaar geen herverdeling meer eist, maar dat het toch zorgvuldig moet worden onderzocht, meldt Remix.

Kempa benadrukte dat Polen en andere staten de kosten van een onverantwoord migratiebeleid onder het mom van Europese solidariteit niet kunnen dragen.

De veranderingen zijn bedoeld om de last van de Zuid-Europese landen te verlichten. De Europese Commissie wil het idee van “verplichte solidariteit” invoeren en zet in op deportatie.

Ylva Johansson wil de zelfbeschikking van de EU-landen op het gebied van migratiebeleid afschaffen

De landen die geen migranten willen toelaten, zullen de landen moeten zijn die deze migranten terugsturen naar hun land van herkomst.

“Het is een enorme vooruitgang, dat hele idee van verplichte verdeling is gesneuveld. We moeten echter heel nauwkeurig de verantwoordelijkheden van landen analyseren als het gaat om uitzetting”, zei Kempa.

Het Poolse lid van het Europees Parlement is daarentegen van mening dat oplossingen die bedoeld zijn om de grenzen en Frontex te versterken, positief zijn.

Die laatste sprookjes hoort deze redactie al jaren uit de muil van de Brusselse boeman, en het zijn niet meer dan praatjes om het volk in slaap te sussen. Al jaren worden de grenzen beter beveiligd, al jaren wordt Frontex uitgebreid en krijgt het meer bevoegdheden. En elke keer als de buitengrenzen beter verdedigd worden en Frontex verder wordt opgetuigd, neemt ook de immigratie toe. De EU wil namelijk niet minder, maar meer immigratie.

Migrantenverdeling via de achterdeur?

Tegelijkertijd benadrukte ze dat de voorstellen met betrekking tot deportatie en de verantwoordelijkheid daarvoor onder de lidstaten zorgvuldig moeten worden gecontroleerd, wat betreft het programma voor “terugkeersponsoring” voor migranten, dat dient als een van de kernelementen van het nieuwe pact.

Als Polen of Hongarije bijvoorbeeld besluiten om een terugkeermigrant te sponsoren, hebben ze acht maanden de tijd om die persoon uit te zetten in een land als Italië of Malta. Tijdens die acht maanden zouden Hongarije of Polen hulp bieden aan het gastland van de migrant, met inbegrip van “terugkeerbegeleiding van irreguliere migranten met het oog op vrijwillige terugkeer”, alsook financiële steun bieden om vrijwillige terugkeer te ondersteunen, en andere vormen van steun bieden.

De zorg voor landen als Hongarije of Polen zou echter zijn wat er gebeurt als Italië of Malta er niet of slechts gedeeltelijk in slagen om de uitzetting te realiseren na acht maanden. In een dergelijk scenario zou Hongarije of Polen gedwongen zijn om die migrant op te nemen en hem binnen hun grondgebied te herplaatsen.

Volgens het officiële voorstel “zullen deze personen, indien zij niet binnen 8 maanden (of 4 maanden in een crisissituatie) zijn teruggekeerd, naar het grondgebied van de bijdragende lidstaat worden overgebracht om van daaruit de terugkeerprocedure af te ronden”.

Gezien het feit dat minder dan 40 procent van de migranten die een uitzettingsbevel krijgen in Europa daadwerkelijk wordt uitgezet, kunnen veel migranten in het “sponsorprogramma” uiteindelijk worden overgebracht van landen als Italië en Griekenland naar landen als Hongarije en Polen die migratie afwijzen.

Ze waarschuwde dat de mogelijkheid bestaat dat het voorstel van de Europese Commissie een andere manier is om herverdeling via een “achterdeur” in te voeren. Een te deporteren persoon kan het proces hinderen door bijvoorbeeld zijn documenten te vernietigen of zich te verbergen.

“Er kunnen zich veel situaties voordoen en we moeten ze overwegen”, zei ze.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

https://dissident.one/2020/09/18/294/

https://dissident.one/2020/09/26/752/

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties