De Chinese autoriteiten hebben duizenden moskeeën in Xinjiang gesloopt, zei een Australische denktank vrijdag in het laatste rapport over wijdverbreide mensenrechtenschendingen in de onrustige Oeigoerse regio Xinjiang.

Rechtengroepen zeggen dat meer dan een miljoen Oeigoeren en andere overwegend islamitische Turkstalige mensen zijn opgesloten in kampen in het noordwesten van het grondgebied, waarbij bewoners onder druk worden gezet om traditionele en religieuze activiteiten op te geven.

Volgens een rapport van het Australian Strategic Policy Institute (ASPI) gebaseerd op basis van satellietbeelden die honderden heilige plaatsen documenteerden, waren ongeveer 16.000 moskeeën verwoest of beschadigd.

Het grootste deel van de vernietiging had plaatsgevonden in de afgelopen drie jaar en naar schatting 8500 moskeeën waren volledig verwoest, aldus het rapport, met meer schade buiten de stedelijke centra van Urumqi en Kashgar.

Imam Amin heiligdom, Satellite images by Maxar Technologies

Van veel moskeeën die aan de sloop zijn ontsnapt, zijn volgens het onderzoek de koepels en minaretten verwijderd, waarbij naar schatting minder dan 15.500 intacte en beschadigde moskeeën rond Xinjiang zijn blijven staan.

Als het juist is, zou dit het laagste aantal islamitische gebedshuizen in de regio zijn sinds het decennium van nationale onrust dat werd aangewakkerd door de Culturele Revolutie in de jaren zestig.

ASPI zei ook dat bijna een derde van de grote islamitische heilige plaatsen in Xinjiang – met inbegrip van heiligdommen, begraafplaatsen en bedevaartroutes – was verwoest.

Een AFP-onderzoek vorig jaar wees uit dat tientallen begraafplaatsen in de regio waren verwoest, waardoor menselijke resten en stenen van gebroken graven verspreid over het land achterbleven.

Het verhaal past goed in de Amerikaanse propaganda-oorlog tegen China en verscheen vandaag gelijktijdig in The New York Times, The Times of India, Levant News, The Middle-east Eye, Al Arabya, France 24, The Guardian, The Independent, Yahoo, en zóveel andere media dat het er alle schijn van heeft dat er een gecoördineerde media strategie achter zit.

China heeft erop aangedrongen dat de inwoners van Xinjiang volledige godsdienstvrijheid genieten.

Gevraagd naar het onderzoek op vrijdag, zei het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dat het onderzoeksinstituut “geen academische geloofwaardigheid” had en “anti-China rapporten en anti-China leugens” produceerde.

De woordvoerder van het Ministerie Wang Wenbin zei dat er ongeveer 24.000 moskeeën in het gebied waren.

“Het totale aantal moskeeën van Xinjiang is meer dan tien keer zo groot als in de VS, en het gemiddelde aantal moskeeën per moslim is hoger dan in sommige moslimlanden”, vertelde Wang tijdens een reguliere persconferentie.

Het rapport van vrijdag komt een dag nadat ASPI zei dat het een netwerk van detentiecentra in de regio had geïdentificeerd dat veel groter is dan eerdere schattingen.

Peking heeft gezegd dat zijn netwerk van kampen beroepsopleidingscentra zijn, die nodig zijn voor de bestrijding van armoede en anti-extremisme.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

https://dissident.one/2020/09/22/555/

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties