De plannen van de Europese Commissie om het Europese asielstelsel te hervormen stuiten op weerstand van de vier Visegrad-landen (Hongarije, Polen, Slowakije, Tsjechië). “Er is geen doorbraak”, zei de Hongaarse premier Orbán donderdag tijdens een persconferentie met de regeringsleiders van Polen en Tsjechië in Brussel. De hervormingsvoorstellen omvatten nog steeds het plan om de vluchtelingen via quota in de EU te verdelen.

In haar hervormingsvoorstel handhaaft de Commissie het beginsel dat “vluchtelingen” over de andere EU-landen moeten worden verdeeld in geval van grote migratiedruk in de landen van aankomst of in tijden van crisis. Dit zou gebeuren door middel van quota’s op basis van de bevolkingsomvang en de economische macht. Landen die dit niet willen, moeten een alternatief worden geboden: zij zouden uitzetting kunnen organiseren voor hetzelfde aantal asielzoekers die al zijn afgewezen.

“Herverdeling en quota blijven herverdeling en quota – hoe je het ook noemt”, zei Orbán, die de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, samen met de Poolse premier Morawiecki en de Tsjechische premier Babis in Brussel had ontmoet.

Babis (Tsjechië) had het voorstel van de Commissie al voor zijn vertrek omschreven als “onzin”. “Als we geen migranten accepteren, kunnen we ze niet uitzetten.”

Orbán en Babis eisten in plaats daarvan dat de EU migranten zou verhinderen het land binnen te komen. Daarom was het nodig om “hotspots” op te zetten buiten de Europese Unie en niet in kampen binnenshuis, zei Babis in Brussel. De EU moest onderhandelen met Afrikaanse landen als Libië of Syrië, zodat de mensen daar bleven.

De vier Visegrad-staten, waaronder Slowakije, hebben hun standpunt gehandhaafd dat het EU-migratiebeleid gebaseerd moet zijn op een “streng en effectief grenscontrolebeleid” en op bijstand aan de landen van herkomst, aldus de Poolse regeringsleider Morawiecki. “We willen problemen bij de bron voorkomen, in plaats van dan met grote en controversiële voorstellen te komen (…)”.

De vier landen willen echter blijkbaar geen verdere onderhandelingen over de hervorming van het asielbeleid weigeren. Babis zei dat hij een “lange discussie” verwachtte.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

https://dissident.one/2020/09/18/294/

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties