Bundeswehr gaat de verkeerde kant op: Kramp-Karrenbauer verontschuldigt zich bij homoseksuelen

0
198

Het Bondsministerie van Defensie onder Annegret Kramp-Karrenbauer laat momenteel geen enkele kans voorbijgaan om wereldwijd de spot te drijven met de Bundeswehr. Soms is het de krampachtige verhoging van het aantal vrouwen in de troepen, soms de invoering van vrouwelijke rangen – en nu moeten homoseksuelen worden gerehabiliteerd.

Minister van Defensie Kramp-Karrenbauer verontschuldigde zich nu demonstratief voor de voormalige “discriminatie” van homoseksuelen in de Bundeswehr. “Ik bied mijn verontschuldigingen aan degenen die eronder geleden hebben“, zei de minister in de aanloop naar de publicatie van een studie over het onderwerp.

Ik wil de bevindingen van de studie gebruiken om het verleden verder te verwerken en het wetgevingsproject voor de rehabilitatie van de getroffenen vooruit te helpen“, aldus Kramp-Karrenbauer, die de prioriteiten van haar administratie onderstreept.

Sociale onderzoekers van de Bundeswehr hebben voor het eerst uitvoerig de decennia-lange praktijk onderzocht van de gerechtelijke vervolging van homoseksuelen met ontslag uit het dienstverband. “De oriëntatie op hetzelfde geslacht werd in de Bundeswehr tot aan de millenniumwisseling als een veiligheidsrisico beschouwd en maakte carrière als officier of onderofficier onmogelijk”, schrijven de wetenschappers in het onderzoek.

Pas in 2000 maakte EPD-minister van Defensie Rudolf Scharping de omslag. Daarvoor – in 1998 – had een machinist die uit zijn functie was ontheven, een grondwettelijke klacht ingediend. Volgens de onderzoekers heeft Scharping een nieuwe koers gevaren “tegen de verklaarde wil en het hardnekkige verzet van de militaire leiding van de strijdkrachten in”. De kernzin van 3 juli 2000 luidde destijds: “Homoseksualiteit vormt geen reden voor beperkingen in termen van inzet of status, en is dus geen afzonderlijk te onderzoeken geschiktheidscriterium.

Vermoedelijke groepsverkrachting door homo’s in Stockholm

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief om dit soort verhalen niet te missen:

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties