Zweden zal ernstig zieke buitenlandse Corona-patiënten invliegen

0
217

Lars Falk, operations manager voor het ECMO-centrum in het Karolinska University Hospital in Solna, wil ernstig zieke covid-patiënten uit andere landen naar Zweden vliegen. Dat zegt hij in een interview met de Zweedse Staatsradio (SR).

ECMO staat voor extracorporale membraanoxygenatie, dat wil zeggen extracorporale zuurstofvoorziening door een membraan, dat het beste kan worden omschreven als een geavanceerde hart- en longmachine. ECMO-zorg wordt gegeven aan patiënten die het risico lopen te overlijden op de conventionele intensive care, maar van wie wordt aangenomen dat ze kunnen overleven met een ECMO-apparaat. Nu, in september, is een nieuw gebouwde “pandemie-afdeling” voltooid in het ECMO-centrum.

Tijdens de coronapandemie heeft het ECMO-centrum zich tot nu toe gericht op covidpatiënten in Zweden, iets dat Falk dan ook wil veranderen. Nu de plaatsen zijn uitgebreid, terwijl de besmettingsverspreiding in het land afneemt, zijn de bedden leeg.

Om ervoor te zorgen dat Zweden is toegerust

“We hebben veel personeel gehad dat bezig was met covid-patiënten en aan de andere kant van de muur ernaast waren er in principe 40 bouwvakkers die de klok rond werkten om een ruimte klaar te maken zodat we voor nog meer patiënten konden zorgen”, zegt Falk tegen SR.

In het ECMO-centrum zijn ongeveer 30 covidpatiënten uit verschillende delen van het land opgevangen. Klimniken heeft geen formele opdracht voor de landelijke gezondheidszorg, maar in de praktijk toch een beslissende functie, aldus Läkartidningen.

De nieuwe afdeling die ervoor gaat zorgen dat Zweden wordt toegerust op nieuwe clusterbesmettingen is uniek in Europa. De afdeling beschikt over state-of-the-art apparatuur en beschikt daarnaast over straalvliegtuigen, waardoor ze langeafstandsvluchten met ernstig zieke patiënten kunnen afhandelen. Falk wil hiermee buitenlandse covid-patiënten binnenvliegen.

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties