Voormalige secretaris-generaal van het Turkse ministerie van Defensie eist 9 Griekse eilanden op

0
168

Een voormalige secretaris-generaal van het zogenaamde Turkse ministerie van Nationale Defensie beweerde dat Griekenland geen soevereiniteit heeft over verschillende eilanden in de Egeïsche Zee, zoals Chios en Lesbos, en dat het deze eilanden moet evacueren.

“De juridische status van de eilanden in het noordelijke deel van de Egeïsche Zee werd bepaald door het besluit van 1914 van de zes grote mogendheden en het Verdrag van Lausanne van 1923,” zei Ümit Yalım, aldus de voormalige secretaris-generaal van het Turkse ministerie van Nationale Defensie.

“Griekenland kreeg alleen het recht om de eilanden van de Noord-Egeïsche Zee te gebruiken en niet het recht op soevereiniteit”, beweerde hij zonder enig bewijs.

Hij zou echter verder gaan met het opsommen van de specifieke eilanden die volgens hem niet onder de Griekse soevereiniteit zouden moeten vallen, schrijft The Greek City Times.

“De soevereiniteit en maritieme jurisdictie, evenals het luchtruim van de eilanden Thassos, Samothrace, Lemnos, Lesbos, Chios, Samos, Ikaria, Psara en Agios Efstratios bleven van Turkije”, zei hij.

Hij zou dan uitleggen hoe het Verdrag van Lausanne bepaalt dat veel van de Griekse eilanden niet bewapend kunnen worden.

“In artikel 13 van het Verdrag van Lausanne wordt ook bepaald dat Griekenland de eilanden niet voor militaire doeleinden mag gebruiken. Griekenland begon de eilanden in de oostelijke Egeïsche Zee te bewapenen in het begin van de jaren zestig. Turkije protesteerde voor het eerst tegen de militarisering van de eilanden op 29 juni 1964,” zei Yalım.

“Een Griekse gemotoriseerde brigade is gestationeerd in Chios. De territoriale wateren van Chios waarin Griekenland militaire oefeningen houdt, behoren tot Turkije. Griekenland schendt duidelijk de overeenkomsten door het houden van militaire oefeningen in de Turkse territoriale wateren. Griekenland speelt met vuur. Griekenland heeft een leger geplaatst op de eilanden in de Noord-Egeïsche Zee en heeft het recht om deze te gebruiken verloren,” zei hij.

“Griekenland moet de 9 eilanden evacueren van zijn burgers en zijn leger terugtrekken in het binnenland en ze aan Turkije overdragen,” stelde hij waanzinnig voor.

Wat de voormalige minister van Defensie echter niet heeft benadrukt, is dat Limnos en Samothracië het recht hebben om bewapend te zijn na het Verdrag van Montraux uit 1936, dat het Verdrag van Lausanne met betrekking tot deze eilanden heeft vervangen. Bovendien wordt in het Verdrag van Lausanne geen melding gemaakt van de status van Lesbos, Chios, Samos en Ikaria.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties