Mozambique: Afschuwelijke video-opname van soldaten die naakte vrouw mishandelen en vermoorden

0
582

Het leger van Mozambique heeft de schijnbare executie van een naakte vrouw door mannen in militaire uniformen veroordeeld, zoals te zien is op videobeelden, waarbij ze met een stok wordt geslagen voordat ze in de rug wordt geschoten terwijl ze probeert te vluchten.

In de ongecontroleerde beelden die maandag circuleerden, beschimpt de groep de vrouw met een verwijzing naar haar als ‘al-Shabaab’ – een lokale term voor een islamitische opstandelingengroep die sinds 2017 in de meest noordelijke provincie Cabo Delgado opereert, zonder dat er een verband met de gelijknamige Somalische groep bekend is.

De een slaat haar met een stok op haar hoofd en lichaam voordat anderen schieten en, zo zeggen ze in de video, haar langs de kant van de weg doden.

In een verklaring die maandag laat werd vrijgegeven, zei het leger, verwikkeld in een strijd met opstandelingen in de provincie, ook de thuisbasis van gasprojecten die worden ontwikkeld door oliemaatschappijen zoals Total, dat het de beelden schokkend en gruwelijk en ‘vooral verwerpelijk’ vond.

“De FDS (Defensie en Veiligheidstroepen) herhalen dat ze het niet eens zijn met enige barbaarse daad die de mensenrechten schendt”, zei het en riep op tot een onderzoek naar de authenticiteit van de video.

De beelden komen te midden van beschuldigingen van misbruik door regeringssoldaten in Cabo Delgado, bericht IOL. Na een escalatie van de opstand, waarbij in augustus een belangrijke havenstad werd veroverd, en de reactie van de veiligheidstroepen, komen rapporten en video’s van mishandeling of ander misbruik steeds vaker voor.

Vorige week zei Amnesty International dat het video’s had geverifieerd van pogingen tot onthoofding, marteling en andere mishandeling van gevangenen, het afhakken van ledematen van vermeende oppositiestrijders en mogelijke buitengerechtelijke executies.

De regering verwierp de beschuldigingen en zei dat opstandelingen zich regelmatig voordoen als soldaten in een poging om de nationale en internationale publieke opinie in verwarring te brengen.

Zenaida Machado, onderzoeker voor Human Rights Watch, riep op tot een onderzoek en zei dat dergelijke daden, indien begaan door soldaten, wantrouwen zaaiden onder de bevolking en het verhaal van de opstandelingen versterkten.

“Het is het ergste geval van verraad”, zei ze, eraan toevoegend dat bange mensen niet voor opstandelingen moeten vluchten, alleen om in gevaar te komen voor degenen die hen in veiligheid moeten brengen.

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties