Ylva Johansson wil de zelfbeschikking van de EU-landen op het gebied van migratiebeleid afschaffen

0
112

Nadat ontevreden migranten het met misdaad en problemen beladen kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos platbrandden, is de Zweedse EU-commissaris Ylva Johansson (S), verantwoordelijk voor migratiekwesties, onder druk gezet om de deur van Zweden en andere landen te openen voor de naar schatting 13 duizend migranten die zich ongecontroleerd over het eiland verspreidden, velen van hen ziek met het Wuhan-corona-virus. Johansson geeft nu commentaar op de eisen en is van mening dat de brand aantoont dat de nationale zelfbeschikking over het migratiebeleid moet worden afgeschaft ten gunste van centraal genomen beslissingen in Brussel.

Het was in een interview in SVT Morgonstudion dat Johansson de boodschap gaf dat ze door de chaos op Lesbos het initiatief nam om de sluimerende en controversiële kwestie van een EU-gecentraliseerd migratiebeleid weer op de agenda te krijgen. Volgens de EU-commissaris zal de Commissie binnen een paar weken met concrete voorstellen komen.

Johansson wilde niet vertellen hoe deze er in meer detail uit zullen zien, maar merkt op dat velen ontevreden zullen zijn. Wat echter wel duidelijk is, is dat dit een stap is in de richting van het afschaffen van de zelfbeschikking van de lidstaten over hoeveel en welke migranten ze willen ontvangen, en dat deze beslissingen in plaats daarvan naar Brussel moeten worden verplaatst.

Het zou betekenen dat we orde en gerechtigheid krijgen voor vluchtelingen. We hebben een gemeenschappelijke reeks regels nodig, en Zweden is een van de landen die een verplicht solidariteitssysteem ondersteunt waarin alle landen deelnemen en bijdragen“, aldus Johansson.

Grieks migrantenkamp in vlammen was wraakaanval: “Ik haat Europa”

De Zweedse EU-commissaris zei ook dat ze werkt aan voorstellen over hoe de situatie voor de honderdduizenden mensen die “elk jaar irregulier de grens oversteken”, dwz illegale immigranten, moet worden “verbeterd”. Johansson zei ook dat mechanismen en overeenkomsten moeten worden ingevoerd “om ervoor te zorgen dat het mogelijk is om mensen terug te sturen” die geen grond voor asiel blijken te hebben.

Eerder op maandag kon Samhällsnytt melden dat het Verenigd Koninkrijk, dat ervoor heeft gekozen de EU te verlaten, heeft verklaard verdere stappen in de tegenovergestelde richting te nemen. Om meer grip te krijgen op de toestroom van migranten, is het nu de bedoeling om delen van de internationale verdragen aan de kaak te stellen die de Britten dwingen migranten te accepteren die het land willen binnenkomen.

Een aantal EU-landen, met name Hongarije en Polen, hebben ook duidelijk gemaakt dat zij niet van plan zijn te aanvaarden dat hen het recht wordt ontnomen om zelf te beslissen welke migranten en andere onderdanen van derde landen worden toegelaten of afgewezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in