Cyprus doet het onmogelijke en stuurt asiel-invasiërs terug

0
147
Bild: Steve Evans / CC BY-NC 2.0 / Flickr

Cyprus bewijst dat het heel goed mogelijk is om illegale migranten terug te sturen naar hun thuisregio, door het simpelweg te doen. De drama-queens van Greenpeace meldden dinsdag wanhopig dat Cyprus onmiddellijk migranten uit Libanon terugstuurt – omdat het een veilig derde land zou zijn. De twee landen waren het hierover eens geworden.

Cyprus vervult daarmee zijn rol als land aan de buitengrens van de EU op voorbeeldige wijze. Iedereen die vanuit Libanon binnenkomt, wordt daar teruggestuurd. Cyprus wil geen tweede Moria van buitenlandse brandstichters zien. Want op het kleine toeristische eiland worden al 10.000 hongerige immigranten opgevangen, terwijl het land zelf maar net iets minder dan 1,2 miljoen inwoners heeft.

Talrijke immigranten teruggestuurd

Dinsdag werd de aankondiging werkelijkheid, 45 bootmigranten werden slechts enkele uren na hun aankomst terug naar Libanon gebracht. In het weekend werden 114 migranten weggestuurd. Op dit moment wordt er op regeringsniveau gesproken over hoe we gezamenlijk kunnen reageren op de nieuwe golf van vluchtelingen om ze tegen te houden. Cyprus benadrukte dat het heel bereid is om vluchtelingen op te nemen – maar geen economische migranten. De capaciteiten van het land zouden al uitgeput zijn, de vluchtelingenkampen zouden overvol zijn.

Mensensmokkelaars gearresteerd

Naast repatriëring worden er ook grondwettelijke maatregelen genomen tegen de mensenhandelaars. Zo werden in het weekend drie Syriërs en een Libanees gearresteerd, die werden geïdentificeerd als de bemanning van de smokkelboten. Voorlopig blijven ze 8 dagen in hechtenis. Naast pogingen om het eiland illegaal over zee binnen te komen, infiltreren ook steeds weer migranten uit het Turkse noorden van het eiland. Hier kan niet worden uitgesloten dat Turkije dit probleem opzettelijk bevordert of op zijn minst aanmoedigt door niets te doen.

Grieks migrantenkamp in vlammen was wraakaanval: “Ik haat Europa”

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties