Universiteit van Edinburgh hernoemt David Hume gebouw naar George Floyd

0
228

De Universiteit van Edinburgh heeft besloten haar David Hume Tower te hernoemen omdat het commentaar van de 18e eeuwse filosoof op ras “verdriet veroorzaakt”.

De instelling, een lid van de Russell Group van 24 toonaangevende Britse universiteiten, zei dat het prominente capmusgebouw “bekend zal staan als 40 George Square” vanaf het begin van het academisch jaar.

Het volgt op een campagne van studenten om de naam van de Schotse verlichtingsfiguur te verwijderen, daarbij verwijzend naar zijn schijnbare banden met de slavenhandel.

Verschillende Britse universiteiten hebben zich de afgelopen maanden onderworpen aan de eisen van Black Lives Matter activisten om gebouwen te hernoemen en om de wapenschilden met banden met het Britse Rijk te heroverwegen, te midden van een golf van wereldwijde protesten sinds de dood van de Afro-Amerikaan George Floyd in Amerikaanse politiebewaring.

De Universiteit van Edinburgh zei in een brief aan studenten: “Het is belangrijk dat campussen, curricula en gemeenschappen zowel de hedendaagse als de historische diversiteit van de universiteit weerspiegelen en zich bezighouden met de institutionele erfenis over de hele wereld.

“Daarom heeft de universiteit besloten om – in eerste instantie tijdelijk tot een volledig overzicht compleet is – een van de gebouwen op de campus van het Centrale Gebied een nieuwe naam te geven.

https://dissident.one/2020/09/12/126/

“Vanaf het begin van het nieuwe academisch jaar zal de David Hume Toren bekend staan als 40 George Square.

“De tussentijdse beslissing is genomen vanwege de gevoeligheden rond het vragen van studenten om een gebouw te gebruiken dat is vernoemd naar de 18e eeuwse filosoof wiens opmerkingen over rassenkwesties, hoewel niet ongewoon in die tijd, vandaag de dag terecht voor onrust zorgen”.

Een petitie om de naam van David Hume te verwijderen had bijna 1.800 handtekeningen en de steun van de Edinburgh University Students’ Association vergaard. Het beweerde dat het vernoemen van het gebouw naar hem “een zeer duidelijk signaal” geeft aan zwarte studenten “dat we bereid zijn om dit racisme over het hoofd te zien omwille van de alumni glorie”.

Felix Waldmann, een oud-David Hume-medewerker van de universiteit die geschiedenis doceert aan het Christelijk College in Cambridge, sloot zich ook aan bij de oproepen nadat hij een brief uit 1766 had ontdekt waarin Hume zijn beschermheer, Lord Hertford, aanspoorde om een plantage in Grenada te kopen.

De beslissing om de naam te veranderen, veroorzaakte woede op sociale media. Christina Sommers, een voormalig hoogleraar filosofie, tweette: “Mijn God. David Hume is geannuleerd. Schande over U universiteit van Edinburgh.”

Lector Damon Linker voegde eraan toe: “Wat? Je houdt niet van David Hume? Geen zorgen. Hij denkt dat jullie idioten zijn. En hij heeft gelijk.”

In juni zei de universiteit van Liverpool dat het de Gladstone Halls zou hernoemen, die de voormalige liberale Britse premier William Gladstone eerde, vanwege de banden van zijn familie met de slavenhandel.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties