Gerechtelijke beslissing: Werknemers hebben het recht om tijdens betaalde werkuren tot Allah te bidden

0
248

Zweedse werkgevers mogen werknemers er niet van weerhouden om tijdens de werkuren een gebedsmat op de werkplek uit te rollen en te knielen in gebed tot Allah. Dit wordt bevestigd door de administratieve rechtbank in Malmö en herroept daarmee een democratisch genomen besluit in de gemeenteraad van Bromölla over een verbod op gebed tijdens werkuren. Volgens de rechtbank zijn uitspraken in strijd met de godsdienstvrijheid in de Zweedse grondwet en de Europese Conventie.

Vorig jaar besloot het gemeentebestuur van Bromölla dat “gebedstijd tijdens betaalde werkuren niet is toegestaan” in de gemeente. De kwestie was gepusht door de Zweden Democraten, maar ook door meer religievriendelijke christen-democraten.

Tegen het besluit, dat religieus neutraal van vorm was, maar vooral ingegeven door eisen van moslimarbeiders om speciale rechten, werd beroep aangetekend en gerapporteerd aan de Ombudsman voor discriminatie (DO). De administratieve rechtbank heeft nu geconcludeerd dat de beslissing onwettig is volgens de manier waarop de rechtbank de vrijheid van godsdienst in de Zweedse regeringsvorm en de Europese Conventie interpreteert.

De rechtbank vernietigt daarom het democratisch genomen besluit. Geen enkele werkgever mag zijn werknemers weigeren om tijdens betaalde werkuren tot Allah te bidden in plaats van hun taken uit te voeren. Het is onduidelijk hoeveel en lange werkonderbrekingen een werkgever moet accepteren.

Het is onduidelijk of SD en KD tegen de beslissing van de bestuursrechter in beroep zullen gaan bij een hogere rechter, meldt Samhällsnytt.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties