Een gemeente in de provincie Halland wordt gedwongen tot extreme besparingsmaatregelen. Nu mogen peuters in recreatiewoningen alleen een boterham eten omdat de gemeente het budget in evenwicht moet houden. Tegelijkertijd blijkt dat de gemeente al enkele jaren veel investeert in migranten door, onder andere, miljoenen uit te geven aan villa-aankopen.

Gedurende het jaar zal de gemeente Varberg, die wordt bestuurd door de Alliantie, 13 miljoen SEK besparen in de administratie van de voor- en lagere school. Dat is de reden waarom Susanna Hansson, de administratief manager, heeft besloten om het eten voor kinderen in alle vrijetijdscentra te verminderen, wat SEK 200.000 zal besparen, meldt Halland News.

De gemeente Varberg, die door de alliantie wordt bestuurd, zal in de loop van het jaar 13 miljoen Zweedse kronen besparen op het beheer van de kleuterschool en de basisschool. Daarom heeft Susanna Hansson, hoofd van de administratie, besloten om bij alle vakantiehuizen te snijden in het voedsel voor kinderen, wat 200.000 SEK zal besparen, meldt Hallands Nyheter.

Economische crisis in de gemeente

Vorig jaar meldde GT dat de interne begroting van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van de gemeente “voor grote economische uitdagingen staat voor het begrotingsjaar 2020”. De gemeente is gedwongen om maar liefst 32 miljoen te besparen op de gezondheidszorg en andere interventies.

In een tussentijds verslag uit 2018 kan ook iets duidelijker worden gelezen dat alleen al het werkterrein voor zogenaamde niet-begeleide minderjarigen (crimigranten) naar verwachting een tekort van 10 miljoen Zweedse kronen zal opleveren. Tegelijkertijd was er onzekerheid over de vraag hoeveel overheidssubsidie als compensatie zou worden betaald.

Kocht huizen voor migranten: “De gemeente heeft een enorme budget”

Terwijl de gemeente besparingsvereisten voor jonge kinderen vaststelt, kan Samhällsnytt aantonen dat de gemeente Varberg al enkele jaren zwaar in migranten investeert. Een voorbeeld hiervan is 2016, toen de staat 201 migranten aanwees bij de gemeente. De alliantie  zorgde er vervolgens voor dat, op kosten van de belastingbetalers, huizen werden gekocht voor nieuwkomers die dus voorrang hadden op Zweden die op een woning wachtten.

Ann-Charlotte Stenkil is de voorzitter van de gemeente en zij zei destijds dat de migranten in kwestie mogelijk ook de gelegenheid zouden krijgen om de eigendommen van de gemeente te kopen.

“Als het heel goed uitpakt, kunnen de nieuwelingen de kans krijgen om de villa van de gemeente te kopen. Dat zou het allerbeste zijn geweest”, vertelde Stenkil aan SR.

Op de vraag of de gemeente geld heeft voor dergelijke aankopen, antwoordde Stenkil eerst met een lach. Toen vertelde ze dat “de gemeente een enorm budget heeft”. Stenkil wilde ook duidelijk maken dat de migranten “hopelijk” zelf huur zouden betalen voor de villa’s. Stenkil liet echter weten dat veel nieuw aangekomen migranten worden onderhouden door belasting gefinancierde subsidies.

De gemeente bezit een groot aantal verschillende soorten onroerend goed, dus de gemeente heeft geld. Er zijn geen zorgen. Het houdt in dat de persoon die de woning gaat huren met zijn eigen geld moet betalen. Als ze een verblijfsvergunning hebben, hebben ze hopelijk een baan waar ze betaald worden en kunnen betalen, zei Stenkil.

In datzelfde jaar merkte Hallands Nyheter op dat de gemeente haar eerste huisaankoop voor migranten had gedaan. Het was een gelijkvloerse villa in Tvååker die de belastingbetaler maar liefst 1,8 miljoen Zweedse kronen kostte. De manager van de gemeente, Leif Andersson, merkte op dat de kosten niet te hoog waren. “We hebben met name twee criteria gehad. Het mag niet te duur zijn en het moet dicht bij het openbaar vervoer liggen”, zei Andersson tegen de krant.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties