Sebastian Kurz draait: ÖVP akkoord met nieuwe EU-mensensmokkelmissie voor de kust van Libië

0
92

Op dinsdagmiddag ontplofte de bom. De EU-missie voor de kust van Noord-Afrika zal worden hervat. Alleen het label verandert, de operatie heet niet langer “Sophia”. Tot die tijd had de kanselier zich in alle media laten bewieroken voor zijn veto over missie Sophia.

“Kurz wijst een nieuwe start voor de EU-missie Sophia strikt af”, had Sebastian Kurz enkele dagen geleden in de nationale en internationale media aangekondigd. Plotseling is alles anders. Als je naar de letterlijke tekst kijkt, zou je kunnen denken dat dit een briljante staatsgreep is in de ÖVP. Omdat de militaire missie op dinsdag voor de kust van Libië niet langer “Sophia” zal worden genoemd.

De EU oorlogs smokkelschepen zullen binnenkort weer voor de kust van Libië varen

Toch zullen er binnenkort weer Europese oorlogsschepen voor de kust van Noord-Afrika varen. Als zij of de met hen geassocieerde luchttoezichtautoriteiten vluchtelingenboten opsporen, hebben zij geen andere keuze dan deze te “redden” overeenkomstig het toepasselijke zeerecht. Nadat een overdracht aan Libische schepen of transport naar het Libische vasteland categorisch is uitgesloten als “te onveilig”, zou hetzelfde mechanisme als in de beste tijden van de “Sophia”-missie dan in werking moeten treden. Tijdens deze missie zijn in totaal ongeveer 50.000 migranten voor de Libische kust weggehaald en naar Italië gebracht.

Officieel andere doelstelling

Officieel is de missie bedoeld om toezicht te houden op het wapenembargo tegen Libië. Naar verluidt werd overeengekomen dat de missie zou worden beëindigd zodra zogenaamde “pull factoren” zich voordeden. Dit zou betekenen dat smokkelboten gebruik zouden maken van de aanwezigheid van de schepen om de ‘vluchtelingen’-boten weer de open zee op te trekken, die daar dan zogenaamd in nood raken. In het verleden heeft deze aanpak altijd geleid tot gratis vervoer naar het vasteland van de EU, gevolgd door asielprocedures en allroundverstrekking door de sociale stelsels. De Groenen zijn nu erg blij met de koerswijziging in de ÖVP. Michel Reimon, Europa-woordvoerder van de Green National Council Club, verwelkomde het besluit om een nieuwe missie te ondernemen.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties